Ce sunt carbohidratii

nutriblog.ro — Ce sunt carbohidra?ii?
Carbohidra?ii sunt una dintre cele 3 grupe de macronutrien?i, al?turi de proteine ?i gr?simi. Ei sunt alc?tui?i din molecule simple de zah?r, legate împreun?.
Unde îi g?sim?
Carbohidra?ii sunt alc?tui?i din acelea?i molecule, chiar dac? nu au mereu gust dulce.
Alimente precum pâinea, orezul sau dulciurile sunt alc?tuite aproape în întregime din carbohidra?i.
Tipuri de carbohidra?i
Dar nu to?i carbohidra?ii sunt la fel. First of all, avem carbohidra?i simpli ?i carbohidra?i complec?i. Diferen?a const? în num?rul de molecule din care sunt alc?tui?i.
A) Carbohidra?ii simpli sunt alc?tui?i dintr-o singur? molecul? de glucoz?, fructoz? sau galactoz?. Sunt numi?i monozaharide.
Nu necesit? s? fie digera?i. Se absorb direct în sânge, prin intestin.
Carbohidra?ii alc?tui?i din 2 molecule se numesc dihazaride. De exemplu avem zah?rul obi?nuit (sucroza), format? dintr-o molecul? de glucoz? ?i una de fructoz?, legate împreun?.
B) ?i apoi avem carbohidra?ii complec?i. Pot fi alc?tui?i din 3 pân? la 10 molecule ?i se numesc oligozaharide. Dac? au mai mult de 10 molecule, atunci sunt polizaharide.
Digestia
Prin digestie, carbohidra?ii sunt descompu?i în moleculele simple de zah?r din care sunt alc?tui?i. Pe acestea corpul le poate folosi pentru energie.
Cu cât carbohidra?ii sunt mai simpli, digestia este mai rapid?. Deci trec mai repede prin intestin ?i ajung în sânge.
În mod normal, tot sângele con?ine cam o linguri?? de zah?r. Dac? m?nânci alimente bogate în carbohidra?i (pâine sau sucuri îndulcite), acele molecule de zah?r vor ajunge în sânge. Deci cantitatea de zah?r din sânge cre?te. ?i corpul t?u trebuie s? consume ce se afl? în exces.
Carbohidra?ii complec?i
Alimentele bogate în carbohidra?i sunt pâinea, pastele, o gogoa??, un pahar de cola sau cartofii.
Acestea au indicele glicemic mare, adic? cresc glicemia sau zah?rul din sânge într-o m?sur? mai mare. Acest lucru se întâmpl? deoarece con?in multe molecule de zah?r.
Fibrele
Sunt o categorie aparte de carbohidra?i complec?i. Deoarece au alte tipuri de leg?turi, corpul nu reu?e?te s? le descompun? pân? la stadiul de molecule simple. Drept urmare, în sânge ajunge o cantitate mult mai mic? de zah?r.
Legumele, semin?ele ?i fructele sunt alimentele cele mai bogate în fibre. Acestea au ?i indicele glicemic mai mic, deoarece cresc glicemia doar într-o mic? m?sur?.
Insulina
De fiecare dat? când m?nânci alimente ce con?in carbohidra?i, corpul t?u va ac?iona pentru a mobiliza acel zah?r care a ajuns în sânge. De obicei îl va transfera la mu?chi, pentru a fi folosit ca surs? de energie.
Insulina este acel hormon al c?rui rol este s? se asigure c? sângele are un nivel normal de zah?r. Prin urmare ea este cea care va prelua zah?rul din sânge ?i îl va transfera la mu?chi.
Dar ce se întâmpl? atunci când deodat? a sosit prea mult zah?r pentru a putea fi folosit imediat pentru energie? Ca de exemplu atunci când la o mas? ai o por?ie de paste, o b?utur? îndulcit? ?i un desert.
Insulina trebuie s? î?i fac? treaba. Excesul de zah?r va fi transformat în energie de rezerv?, pentru a fi folosit mai tarziu. Acea energie de rezerv? este glicogenul (cantitate limitat?, aprox 500 g în ficat ?i mu?chi) ?i gr?simea, care se poate depune în tot corpul ?i este practic nelimitat?. Dac? rezervele tale de glicogen sunt intacte (se utilizeaz? doar în caz de efort fizic intens), atunci zah?rul va fi transformat direct în gr?sime ?i depozitat în corp.
Boli metabolice
M?sura în care celulele reac?ioneaz? la activitatea insulinei se nume?te sensibilitate la insulin?.
În zilele noastre, oamenii consum? mult prea mul?i carbohidra?i.
Acest lucru poate duce în timp la un fenomen numit rezisten?? la insulin?. Adic? celulele noaste nu mai sunt la fel de receptive la ac?iunea insulinei. Prin urmare, pancreasul trebuie s? secrete din ce în ce mai mult? insulin?. Dar în ciuda acest fapt, glicemia continu? s? creasc?.
Oamenii de ?tiin?? consider? acest lucru drept responsabil pentru apari?ia Sindromului Metabolic. Acesta include mai multe simptome precum cre?terea tensiunii arteriale, cre?terea glicemiei, cre?terea colesterolului LDL ?i o circumferin?? mare a taliei.
Concluzie
Prin urmare, pentru a evita acest lucru vei dori s? consumi carbohidra?i cu modera?ie.
Aceasta înseamn? mai pu?ine paste, pâine, orez, dulciuri, biscui?i, gogo?i, hamburger sau sucuri. ?i totodat?, mai multe semin?e ?i legume proaspete, al?turi de ou?, carne ?i brânzeturi.
Vizualizat de 415 ori Link-ul articolului
Ultimele adaugate
Stevia – o alternativa sanatoasa pentru îndulcit?
Adaugat: 16.07.2018
Pacemaker-ul gastric: interventia viitorului pentru noi toti?
Adaugat: 16.04.2018
Descopera rezultatele uimitoare ale dietei cu iaurt
Adaugat: 16.11.2017
Descopera avantaje miraculoase ale usturoiului
Adaugat: 01.11.2017
Cum s? î?i stabile?ti meniul în dieta ketogenic?
Adaugat: 10.08.2017
Ce sunt carbohidratii
Adaugat: 31.07.2017
Cum slabesti cu dieta ketogenica
Adaugat: 29.05.2017
Tipuri de linte, calorii ?i beneficii
Adaugat: 25.04.2017
Alte articole
Idei de imbunatatire a unui site
Adaugat: 29.03.2024
Fii cea mai buna versiune a ta!
Adaugat: 12.01.2024
Justin Bieber - Mistletoe video
Adaugat: 10.11.2011
RevistaMagazib
Adaugat: 01.02.2023
Pe 10 beneficii gasesti uleiuri vegetale la cele mai bune preturi posibile
Adaugat: 11.07.2014
Cat conteaza un zambet?
Adaugat: 25.08.2015
Blistere tigara electronica
Adaugat: 22.09.2014
10 gafe care te pot lăsa fără serviciu
Adaugat: 08.02.2011